خبرگزاری فارس: عباس قنبری عدیوی معتقد است که آمریکا و اسرائیل و انگلیس از حوادث پس از انتخابات استفاده و تلاش کردند با سلطنتطلبان، منافقان، رقاصان و خوانندهها بحث را به سمت خود بکشند که بیاییم این رنگ سبز را نماد قرار دهیم و با جمهوری اسلامی مخالفت کنیم. * مقدمه:
عباس قنبری عدیوی از فرهنگیان و پژوهشگران نام آشنایی است که سالها در امر پژوهش و نوشتن فعالیت داشته که حاصل این تلاشها تألیفات بسیار سودمندی در زمینههای مختلف است.
وی از شهروندانی است که "ذووجهتین " نیز هست؛ یک وجهه او کارهای فرهنگی و آموزشی و وجهه دیگرش فعالیتهای سیاسی و اجتماعی است.
او در هنگامه انتخابات ریاست جمهوری دهم، مسئولیت ستاد میرحسینموسوی را نیز به عهده داشت. وی در حال حاضر مسئولیت بنیاد ایرانشناسی شعبه استان چهارمحال و بختیاری را بهعهده دارد.
همه این مسائل و موارد باعث شد تا با وی به گفتوگو بنشینیم و از هر دری سخنی بگوئیم.
مشروح گفتوگوی خبرنگار سیاسی خبرگزاری فارس با عباس قنبری عدیوی در ذیل میآید:
* فارس: آقای دکتر! بهعنوان اولین سؤال از موضوع فعالیتها و اهداف بنیاد ایرانشناسی برایمان بگوئید؟
- قنبری: بنیاد ایران شناسی یک مؤسسه علمی و پژوهشی است که بهدنبال جلوگیری از فعالیتهای موازی بنیادهای مختلفی تحت عنوان حافظشناسی، سعدی شناسی، خلیج فارس شناسی و ... به وجود آمده است. ما تلاش میکنیم که ایران را در یک مفهوم کلی در عرصههای تاریخی، جغرافیایی، اجتماعی، فرهنگی، معماری و هنری به علاقهمندان و نیز گردشگران و ایران شناسان بشناساند. در استان چهارمحال و بختیاری نیز ما هم در این راستا، ایران را در یک مقایسه کوچکتر به نام چهارمحال و بختیاری به دوستان فرهنگی، دانشگاهی، علاقه مندان و پژوهشگران معرفی میکنیم و در همین راستا نیز همایشها و نشستهای مختلفی برگزار شده و میشود.
* فارس: گرایشات قومی و قبیلهای در پژوهشهای شما که نقشی ندارد؟
- قنبری: خیر. ببینید اصلا قطع به یقین ما بحثهای قومی نداریم. به دلیل اینکه سیاست بنیاد این نیست. ما به تمام اقوام ایرانی احترام میگذاریم و همه کسانیکه در استان چهارمحال و بختیاری هستند، ایرانی هستند و هویت ایرانی و ملی برای ما مهمتر از گویشها، نژادها و زبانهای بومی و محلی است.
* فارس: آقای دکتر! بفرمائید اصولا استان چهارمحال و بختیاری چقدر قدمت دارد و فرهنگ مکتوب و میراث فرهنگی این استان به چه دورههایی میرسد؟
- قنبری: چهارمحال و بختیاری از جوانترین استانهایی است که نسبت به مناطق دیگر زودتر از آب سر در آوردهاند. چهارمحال و بختیاری ریشه عیلامی دارد. وقتی به بررسی آثار تاریخی و بقایای حکومتها میپردازیم، میبینیم که آثار و علامتهای حکومتهای عیلامی قابل مشاهده هستند و علاوه بر این آثار حکومت اشکانیان نیز مشاهده میشود، میدانید که اشکانیان یک سلسله عشایری بودند و همین کمبود ساختمانها و تمدن شهرنشینی نشانگر آن حکومتهای ایلی و قومی مثل اشکانیان بوده و میبینیم که اینها در اینجا سابقه بیشتری دارند.بعد هم قدمت این استان به ساسانیان و دوران پس از اسلام میرسد که از نظر تمدنی حکومتهای محلی در مناطقی مانند بازفت و مناطق بختیارینشین بیشتر از سایر مناطق است.
* فارس: بفرمائید چه چشماندازی را برای توسعه فرهنگ استان تبیین میکنید و راهکارهایی که میتواند به این پیشرفت و توسعه برسیم را توضیح دهید؟
- قنبری: من فکر میکنم که بر مهمترین نکته دست گذاشتید. چون واقعیت این است که اگر قرار است هرجامعهای توسعه پیدا کند، بنده معتقدم در وهله اول بایستی توسعه فرهنگی پیدا کند. معتقدم که توسعه فرهنگی مقدم بر توسعه اقتصادی است. چون فرهنگ مجموعهای از باورها، عقاید، دین و اندیشههای یک ملت است که اگر بتوانیم این فرهنگ را بارور کنیم و مردم را با فرهنگی که هم ریشه تاریخی و هم ریشه دینی و هم ریشه سیاسی و مبارزاتی داشتهاند را تقویت کنیم، میتوانیم مردم را به سمتی هدایت کنیم که از امکانات موجود بهترین بهره را برای رشد و تعالی خودشان، منطقه و در نهایت کشور ببرند.
بزرگترین سرمایه چهارمحال و بختیاری نیروی انسانیش است. سرمایهای که از همه لحاظ پیشینه خوبی دارد و لذا باید با طراحی برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت به سمت توسعه همه جانبه حرکت کنیم.
* فارس: در خصوص نامگذاری امسال به عنوان جهاد اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری چه نظری دارید؟
- قنبری: این نامگذاری یک سنت بسیار پسندیده و مدیریتی است و تمام مدیران را به سمت نیاز اصلی جامعه هدایت میکند. اگر شعاری برخورد نشود و اینها را اصولی در سطح جامعه جدا کنیم، مسلما میتوانیم از این نامگذاریها یک فرآیند مثبت برای رشد و تعالی کشور به دست آوریم.
* فارس: نظر شما در خصوص انقلابات رنگی چیست؟
- قنبری: در کشورهایی که ثبات سیاسی و فرهنگی نداشتند، مانند کشورهای حوزه شوروی سابق، دشمنان توانستند بر اساس نوعی برنامهریزی از قبل تلاش کنند مردم را به دور یک خواسته هدایت شده بکشانند اما در کشور ما که دارای یک سابقه تاریخی بالای اجتماعی فرهنگی با سابقه تاریخی بالای اجتماعی فرهتگی با سابقه دینی درخشان و استواری در اندیشه مردمانی که خودشان انقلاب کردهاند و دارند از آن دفاع میکنند، بعید میدانم چنین انقلابهایی اثرگذار باشد. ما هم باید به این سمت برویم که انقلابمان از این رنگها و انگهای مختلف نجات دهیم، بهشرطیکه از همه نیروها و از تمام توان مردم در این عرصه استفاده کنیم.
* فارس: ما شاهد یک حرکت همگرایی رنگی در کشور و یک همسویی با خارج از کشور بودیم؛ نظر شما چیست؟
- قنبری: اعتقاد دارم دشمن هیچگاه از موضوع خود عقب ننشسته و آمریکا و اسرائیل و انگلیس و ابرقدرتها به دنبال این هستند که کشور را به هر شکل ممکن زمین بزنند لذا از حوادث رخ داده پس از انتخابات استفاده و تلاش کردند با گروه سلطنتطلبان، گروه منافقان، گروه رقاصان و خوانندهها بیایند و بهنحوی این بحث را به سمت خود بکشند که بیاییم این رنگ سبز را نماد قرار دهیم و با جمهوری اسلامی مخالفت کنیم، درحالیکه راه اصلاحطلبان از آنها جداست و من معتقدم اصلاحطلبان جزیی از نظام هستند و به اهداف انقلاب وفادارند.
* فارس: این اعتراض شکل مبنایی نداشت و از نظر سیاسی اصولی نبود، بهخصوص در 25 خرداد 1388 تبلور عینی داشت. ما با هم تعارض داریم و این را غلط میدانیم و این موجب همسویی با غربیها شد، نظر شما چیست؟
- قنبری: 25 خرداد 1388 بعد از اینکه مردم به خیابانها آمدند، دشمن هم دست به کار شد، یعنی حرکت اولیه مردم بهگونهای بود که رهبران آن حرکت باید اعلام میکردند که راه ما با راه بیگانگان و سلطنتطلبان جداست.
- فارس: چرا این کار را نکردند؟
- قنبری: این را باید از خودشان بپرسید.
- فارس: شما میگویید که رهبران این جریان اشتباه کردهاند؟
- قنبری: بله؛ من میگویم که اشتباه کردهاند چراکه دوستان ما بایستی میآمدند و صریح موضع خود را مشخص میکردند که ما به دنبال این نیستیم که نظام نباشد بلکه به دنبال این هستیم که قانون سر جای خود باشد. اگر این حرف زده میشد، این نزاعهای خیابانی اتفاق نمیافتاد.
VOA و BBC دوستان را دچار شائبه میکنند، ما که نیامدیم برای VOA و BBC انتخابات برگزار کنیم. ما برای کشور خودمان میخواستیم فعالیتهای مجریان به سمتی بروند که کشور موفقتر شود.
بعضی دوستان که موضوع تخلف و تقلب گسترده را گفتند، باید از خودشان استدلالهایشان را بپرسید ولی من احساس میکنم این کار، کار بسیار مشکل و سختی است.
* فارس: در حوادث پس از انتخابات تا 25 بهمن 1389 شاهد بودیم عوامل منافقین، سلطنتطلبان و بهائیها به شکلهای مختلفی نفوذ داشتند در ستاد دو کاندیدایی که بعدا دچار این گرفتاری شدند و هدف این افراد بحث براندازی بود، ارزیابی شما چیست؟
- قنبری: مسلما منافقین، آمریکاییها و انگلیسیها هیچگاه برای حفظ انقلاب تلاش نمیکنند و به هر راه ممکن در دستگاههای مختلف نفوذ میکنند تا مستقیم یا غیرمستقیم افراد و مسئولین کشور یا کاندیداهای مجلس یا ریاست جمهوری را بر خواستههای خود منطبق کنند که به اهداف خود برسند.
* فارس: همسویی موسوی و کروبی با بیگانگان و عدم موضعگیری و غلتیدن بیشتر در تئوریهای آنها شائبه وابستگی آنها را بیشتر میکند.
- قنبری: اگر واقعا این دوستان در مسیر آنها حرکت کنند، این محکوم است.
* فارس: در این مسیر قرار گرفتند؟
- قنبری: خوب این محکوم است. قرار گرفتن در خط آمریکا و انگلیس و منافقین محکوم است. از طرف چپ و راست و افرادی که موضع حزبی خاصی ندارند نیز محکوم است.
*فارس: کاندیداهای معترض میتوانستند در چارچوب قانون اعتراض کنند. شما به عنوان مسئول ستاد میرحسین در استان آیا این فرصت را داشتید که دیدگاههای خود را به آنها اعلام کنید؟
- قنبری: ما بعد از انتخابات هیچگونه ارتباطی با دوستان ستاد مرکزی نداشتیم، چون بعد از انتخابات اعتراضات را در استان مدیریت کردیم و مانع از هرگونه حرکت خلاف قانون و اعتراض غیرمنطقی شدیم.
- فارس: بین تقلب و تخلف فرق است. آیا میتوان گفت در یک انتخابات 40 میلیون یک تقلب 15 میلیونی رخ داده است؟
- قنبری: مقام معظم رهبری هم این را فرمودند ولی من اعتقاد دارم آنچه اعلام شد و مقام معظم رهبری تفویض و تأیید کردند، برای حفظ نظام و جلوگیری از آشوبهای داخلی همه باید گردن میگذاشتیم و اینرا میپذیرفتیم. شرایط به جایی رسید که بعضی میخواستند با این بحث تخلف و تقلب ماهیت انتخابات را زیر سؤال ببرند که ابطال انتخابات بعد از 30 سال بزرگترین لطمهای بود که به انقلاب اسلامی میخواستند وارد کنند و این کار بسیار نادرستی بود.
* فارس: موضع ما نسبت به جریانات آزادیبخش در این 30 سال مشخص بود ولی شعاری (نه غزه نه لبنان، جانم فدای ایران) در روز قدس داده شد که با طرح این شعار انحرافی میخواستند دیپلماسی خارجی انقلاب را زیر سؤال ببرند و آقای کروبی و موسوی از این موضوع حمایت میکردند و نهایتا منجر به حوادث روز عاشورا شد و البته مردم در اعتراض به این حوادث حماسه 9 دی را آفریدند.
- قنبری: این شعار، شعار درستی نیست. هر حادثهای که ارزشهای دینی ما بهویژه بحث عاشورا، محرم و حضرت اباعبدالله را زیر سؤال ببرد، محکوم است. 9 دی هم تجلی و خواست مردم بود که فرهنگ عاشورا و کربلا متعلق به ملت ماست و باید حرمتش حفظ شود و هر کس بخواهد با مقدسات دینی ما، با قرآن و با امام حسین (ع) مقابله کند، اصلا قابل حمایت نیست.
- فارس: نظر شما در مورد راهپیمایی 25 بهمن 1389 و سهشنبههای بعد از آن چیست؟
- قنبری: به عقیده من این تصمیم، تصمیم درستی نبود و اشتباه بود، به این خاطر که ما چند روز قبل از آن 22 بهمن را داشتیم، 22 بهمن میتوانست یک فرصت مناسب باشد برای انسجام ملت و نخبگان سیاسی و وحدت مسئولان و رفع کدروتهایی که بود و میشد دعوت کرد از تمام چهرههای سیاسی بدون موضعگیری یا شعار سیاسی و به جهانیان نشان دهیم که اگر ما در برخی مسائل مثل انتخابات اختلافاتی داریم و یا حرفهایی داشتیم اما انقلابمان را فدای خواستههای گروهی و حزبی نخواهیم کرد.
ما میتوانستیم 22 بهمن را تبدیل کنیم به اینکه انقلاب ما از زمره انقلابهای رنگین نیست، چون انقلاب مخملی متعلق به کشورهایی است که ثبات فکری و سیاسی ندارند. انقلاب ما این فرصت را داشت که 22 بهمن را بیمه کند. همه فرصتهای کشور را حفط کند و آن فراخوانهای 25 بهمن کار صحیح و درستی نبود اما یک نکته اینکه واقع مطلب آن کسانی که انقلاب ما را نشناختند، تصور میکنند که گردهم آمدن گروهی از افراد میشود انقلاب را از پا درآورد اما مردم خودشان راه را پیدا میکنند و به مسئولین جهت میدهند. مردم هستند که تشخیص میدهند که کی باید وارد شوند و عمل کنند. به اعتقاد من 22 بهمن همه طیف نیرو داشتیم و شرکت کردند و قابل انکار نیست، نباید مفاهیم مقدس مثل 22 بهمن، روز جمهوری اسلامی و امام، رهبری، بسیج و شهدا و قانون اساسی را به افراد یا گروه خاصی نسبت داد. اینها متعلق به تک تک ایرانیهایی است که در سال 1357 حضور داشتند و چه جوانهایی که الان حضور دارند.
اگر آقایان کروبی و موسوی باز هم اعتراض دارند، اعتقاد دارم باید از مجرای قانون اساسی کشور که مشخص کرده، کار خود را دنبال کنند والا با حضور در خیابانها، با دعوا و درگیری و ریختن خون بیگناهان مساله نه تنها حل نخواهد شد، بلکه بدتر میشود.