9 دی 88

9 دی 88 سرآغاز فصلی نو در تاریخ معاصر ایران اسلامی

9 دی 88

9 دی 88 سرآغاز فصلی نو در تاریخ معاصر ایران اسلامی

واکنش کارگردانان و منتقدان سینمای ایران به انتشار نسخه غیرقانونی


فرهادی طفره رفت/ مستغاثی: این کار یادآور قیم‌مآبی مجاهدین‌خلق است/ طالبی: به‌قول حافظ؛ رقیب نیز چنین محترم نخواهد ماند

کارگردانان و منتقدان سینمای ایران، انتشار نسخه غیرقانونی اخراجی ها3 در رسانه‌ها و سایت‌های جریان ضدانقلاب را محکوم کردند در عین حال، اصغر فرهادی با خودداری از موضع‌گیری در پاسخ به سؤال خبرنگار ما، پرده تازه از رسوایی جریان مدعی روشنفکری را تکمیل کرد.

به گزارش رجانیوز، اگرچه افرادی مانند ابوالقاسم طالبی، محمدمهدی عسگرپور، سعید مستغاثی، حسین معززی‌نیا، مسعود فراستی، همایون اسعدیان و منتقدان جوانی مانند امیر قادری و امیر پوریا این اتفاق را محکوم کردند، اما اصغر فرهادی از هر گونه صحبتی درباره این موضوع خودداری کرد.

امتناع اصغر فرهادی از محکومیت انتشار غیرقانونی "اخراجی ها3"

درحالی که عمده کارگردانان و منتقدان فارغ از موضع‌گیری‏های متنوع مثبت یا منفی‎شان درباره فرم و محتوای "اخراجی ها3"، این اتفاق ناشایست را محکوم کردند اما در این میان اصغر فرهادی کارگردان فیلم "جدایی نادر از سیمین" به‏عنوان کسی که بیش از دیگران، در مظان پاسخگویی بود، از هرگونه موضع‌گیری امتناع کرد.

فرهادی که همواره می‎گوید در فیلم‌هایش در پی ترویج اخلاق است، در پاسخ به پرسش خبرنگار ما در مورد اینکه چرا این اقدام غیرقانونی و غیراخلاقی را محکوم نمی‌کند، گفت: تا فیلم بعدی ام، هیچ مصاحبه‌ای نمی‌کنم.

فرهادی که از زمان نمایش فیلمش در جشنواره فجر، پرمصاحبه ترین چهره سینمای ایران بوده است، می تواند تکمیل کننده اقدام غیراخلاقی و غیرقانونی منتشرکنندگان این نسخه باشد؛ چراکه سکوت او به‌عنوان رقیب "اخراجی ها3" در اکران نوروزی90 با سکوت دیگران قابل مقایسه نیست.

طالبی: به‌قول حافظ؛ رقیب نیز چنین محترم نخواهد ماند

ابوالقاسم طالبی که این روزها مشغول امضای قراردادهای فیلمش در مورد انتخابات88 است، گفت: کسانی که این کار را کردند -با هر عقبه و هر ادعایی، چه خوش‌شان بیاید و چه بدشان بیاید- تروریست فرهنگی هستند و کسانی که به این ترور تشویق کردند و یا مسرورند به آن، بدانند که تروریست‌ها همیشه اسلحه‌شان به یک سمت نیست. فردا پول بیشتری می‌گیرند و اقدام‌شان به سمت دیگری است.

وی تاکید کرد: اگر جو تروریستی شود، آثار آنها هم مورد ترور قرار خواهد گرفت و سنگ روی سنگ بند نخواهد شد. اساساً این نوع برخورد، سینما را از حیز انتفاع خواهد انداخت. به قول حضرت حافظ: من ارچه در نظر یار خوار شدم/ رقیب نیز چنین محترم نخواهد ماند/ چو پرده‌دار به شمشیر می‌زند همه را/ کس مقیم حریم حرم نخواهد ماند

مدیرعامل خانه سینما: باید با این عمل زشت برخورد شود

محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما ضمن محکومیت این اتفاق گفت: این عمل قطعا عمل بسیار زشتی است و هر فیلمی با هر گرایشی وقتی در چارچوب قوانین سینمایی کشور ساخته می‌شود، باید محترم شمرده شود و به نظر بنده باید حتما با این پدیده برخورد شود حالا با هر انگیزه‌ای که انجام شود چرا که سرقت محسوب می‌شود.

وی در پاسخ پرسش به پرسش خبرنگار ما در مورد ارتباط موج سازی رسانه ای "تحریم اخراجی3" با انتشار غیرقانونی آن گفت: اینکه عده‌ای از یک فیلم خوش‌شان نیاید و همکاران خود و حتی مردم را دعوت به ندیدن و یا دیدن اثر دیگر بکنند، باید در حد همین فضای تبلیغات باشد و نه بیشتر و این عمل قطعا عملی بسیار زشت است و به سینما ضرر خواهد زد.

فراستی: محکوم می کنم

مسعود فراستی منتفد سینما نیز با مذموم خواندن این اتفاق، به بیان این جمله اکتفا کرد که: فارغ از خوب یا بد بودن اخراجی‌ها، این عمل، عمل ناشایستی است و آن را محکوم می‌کنم.

مستغاثی: دعوت به تحریم اخراجی ها، دیکتاتوری شبه روشنفکری و یادآور قیم مآبی مجاهدین خلق است

اما سعید مستغاثی منتقد سینمای ایران و جهان، با یادآوری غلبه برخی مصلحت طلبی های سیاسی گفت: همه‌ی سینماگران از قبل در مذموم بودن تکثیر غیرمجاز متفق القول بودند اما حالا اگر بعضی مصلحت‌طلبی‌های سیاسی و شبه سیاسی موجب شود که بعضی چیزها مباح شود و بعضی چیزها حرام، این دیگر با جریان‌هایی است که این جریان را به راه انداختند و به پیش می‌برند.

وی افزود: این مسئله ای است که باید همه محکوم کنند. آنهایی که خیلی دل می‌سوزانند برای سینمای ایران و خیلی مدعی هستند و خودشان را متولی سینمای ایران می‌دانند، باید محکوم کنند.

وی در ادامه تاکید کرد: آنهایی که معتقدند سند منگوله‌دار سینمای ایران به اسم‌شان خورده و همیشه داد و بیداد می‌کنند اگر اینجا صدایشان درنیاید، معلوم می‌شود که نان به نرخ روز خورند و بنا بر یک‌سری مصالحی که بیشتر همان جیب خودشان است و یا مصالح سیاسی کانون‌های پنهانی که اینها را حمایت می‌کند، گاهی اوقات داد و بیداد می‌کنند و اگر واقعا ریگی به کفش ندارند، باید اینجا صحبت کنند و این عمل را محکوم کنند.

وی در پایان گفت: به هر صورت اخراجی‌ها علی‌رغم تمام ضعف‌ها و قوت‌هایی که دارد، زبان گویای قشری از ملت است و اینها هرچقدر هم که بخواهند این را بپوشانند، نمی‌توانند و فیلم حرف خودش را می‌زند، فروش فیلم هم این را نشان می‌دهد.

مستغاثی در پاسخ به پرسشی درباره دلیل موج سازی رسانه ای ضدانقلاب برای تحریم اخراجی ها3 گفت:این یک نوع دیکتاتوری شبه روشنفکری است. یک موقعی سازمان مجاهدین خلق یا همان منافقین لیست سیر مطالعاتی می‌داد و می‌گفت این کتاب‌ها یا نشریات را مطالعه کنید و بقیه را مطالعه نکنید، حالا روشنفکرها به نوعی همان دیکتاتوری را می‌خواهند درست کنند آن‌هم در عصر و زمانی که خودشان معتقد به فضای باز اطلاعات هستند، یعنی آدم‌ها و طرفداران خودشان را می‌خواهند محدود بکنند و به نوعی قیمشان باشند.

وی تصریح کرد: البته جریان روشنفکری از ابتدا یک جریان بیمار بوده و جریان عقب‌افتاده‌ای است و تاریخ 180-200 سال اخیر این را به خوبی نشان می‌دهد. اینها همیشه فکر می‌کنند که نقش اصلی را در جریان‌های اجتماعی و سیاسی ایران دارند، در صورتی که از پایین‌ترین اقشار سیاسی هم نقش کمتری دارند و این ناشی از توهماتی است که دارند.

سردبیر ماهنامه سینمایی24: تحریم و تکثیر غیرقانونی را نمی فهمم

حسین معززی‌نیا در مورد تکثیر غیرقانونی اخراجی ها اظهار داشت: قطعا لو رفتن هر فیلمی کار ناجوانمردانه ای است.

وی تاکید کرد: فیلمی را که ساخته شده است، می‌شود نقد کرد و در موردش حرف زد ولی جلوگیری از فروش و تکثیر غیرقانونی و تحریم را نمی‌فهمم برای چیست و دلیلی برای این کارها وجود ندارد.

کارگردان طلا و مس: این کار به ضرر سینماست

همایون اسعدیان نیز ضمن محکومیت این اقدام گفت: جدا از سلایق‌مان و اینکه این فیلم را بپسندیم یا نپسندیم، از نظر حرفه‌ی ما هر نوع بی‌احترامی به حقوق مولف و هرنوع تکثیر طبیعتا عملی مذموم است و به ضرر کل سینمای ایران، و طبیعتا هیچ‌کس نمی‌تواند این عمل را تائید کند.

وی تاکید کرد: ما می‌توانیم مخالف تماشای این فیلم باشیم و آن را نپسندیم ولی قطعا نمی‌توانیم چنین کاری با فیلم انجام دهیم چرا که باید کلان سینما را دید و این به ضرر سینماست.

قادری: تایید کردن این دزدی توسط برخی افراد، آزاردهنده و خطرناک است

امیر قادری، منتقد سینمایی و عضو سابق تحریریه شرق و شهروند امروز، ضمن محکومیت این ماجرا گفت: از هر زاویه‌ای که بخواهیم به این ماجرا نگاه کنیم، چه قانونی، چه اخلاقی و چه عرف، واضح است که این عمل رد است. بنابه قانون حق مولف در تمام دنیا، این عمل قطعا سرقت محسوب می‌شود.

قادری ادامه داد: اما تفاوتی که این بار با همیشه دارد، این است که ظاهرا این‌دفعه از طرف گروه‌هایی این دزدی تائید می‌شود و این خیلی حیرت‌انگیز است. تائید این عمل از سوی بعضی افراد خیلی برای من آزار دهنده است و اینکه بیاییم با زیرپا گذاشتن حقوق مولف، چنین سرقتی را تائید کنیم، به نظر من یک بدعت خطرناک است.

وی تاکید کرد: نه فقط در مورد فیلم اخراجی‌ها، بلکه در مورد هر فیلمی حتی یک مستند کم‌بیننده‌ی محدود، چه برسد به فیلمی که قرار است بفروشد و پرتماشاگر است، ما همه اینقدر از این کار ناراحتیم که یادآوریش هم آدم را اذیت می‌کند.

پوریا: طرفدار تحریمم اما تکثیر فیلم، غیرانسانی است

امیر پوریا که در صفحه فیس‎بوکش دوستانش را به تحریم اخراجی ها دعوت کرده است، دلایل خودش برای تحریم اخراجی ها را شخصی خواند و گفت: دلیل من برای طرفداری از تماشا نکردن این فیلم کاملاً شخصی و سینمایی است. اخراجی ها یک توهم کمدی است و برای من ارزش دیدن ندارد.

وی در مورد اینکه با تکثیر غیرفانونی فیلم مخالف است، گفت: اینکه نسخه‌های غیر قانونی این فیلم روی اینترنت پخش شده، خیلی عجیب است. طبیعتاً به عنوان یک انسان، فارغ از هرگونه بحث‌ سینمایی و تخصصی و هر گونه زاویه و جناح، فکر می‌کنم که این کار خیلی غیرانسانی است و همچنان به هیچ وجه این فیلم را با این نسخه های غیر مجاز تماشا نخواهم کرد و امیدوارم که بقیه هم همین کار را کرده و فیلم را تماشا نکنند.

وی گفت: مهم آن است که یک تلاش انسانی شاید صد نفره انجام شده و هزینه‌های زیادی برای آن صورت گرفته است. دزدیده شدن این نسخه، مثل نادیده گرفتن آنی تمام حقوق انسانی و اقتصادی این اثر است البته نمی‌توان مطمئن بود که این سرقت از جانب همان جناحی که توصیه کننده به دیدن نسخه غیرقانونی است، اتفاق افتاده باشد. ولی ما کارآگاه نیستیم و منشا این اتفاق، قابل ردیابی هم نیست.

وی در پایان گفت: البته آقای ده نمکی خیلی علاقه دارد به اینکه بگوید تمام سینمای ایران در برابر من ایستاده است و خیلی بامزه و تلخ است که از این جهت او شبیه ترین فرد سینمای ایران به بهرام بیضایی است. اگرچه این دو نفر از لحاظ تئوریک و نگرش هیچ شباهتی به هم ندارند. به هر حال ده‌نمکی منتظر است تا بگوید که سینماگران به آن اندازه که همیشه در برابر چنین اتفاقی موضع می‌گرفتند، این‌بار در قبال دزدی فیلم من اعتراض شدیدی نکردند. البته می‌بینید که من به سهم خودم موضع می‌گیرم؛ گرچه فیلم را ندیده‌ام و نخواهم دید.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد